Przepis i sposób przygotowania na: torcik rafaello
Białka ubić na półsztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Srednią tortownicę natłuścić i wysypać grysikiem. Piec w tem. 170 st. C ok 30-40 min.(sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie suchy-upieczone). Ostudzić, przekroić na pół.
Masa:
CZekolady rozpuścić na parze, dodać 10 łyżek śmietany(mieszając, aż powstanie płynna masa). Odstawić. W drugim naczyniu ubić śmietanę ze śnieżką. Ciągle ubijając dodawać stopniowo masę czekoladową. Do 2/3 masy dodać 1,5 op. kokosu i płatków migdałowych. Wymieszać. Biszkopty przełożyć masą. Wierzch posmarować odłożoną 1/3 masy i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje drugiego dnia.