Sałątka z białej kapusty

Sałątka z białej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kapusta

    1/4 główki
  • natka

    1/2 pęczka
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    3 sztuki
  • majonez

    4 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier

  • papryka czerwona

    po 1 strąku
  • papryka zielona

    po 1 strąku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyść, poszatkuj. oprósz cukrem i solą, wymieszaj, ugniataj palcami, odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sicie, oprósz cukrem i przelej wrzątkiem. Ostudź. Oczyść strąki papryki, pokrój w cieniutkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne,a miąższ potnij wzdłuż na cienkie paski. Gałązkę natki odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Majonez utrzyj na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów oraz paprykę. Wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj odłożonymi cząstkami pomidorów oraz natką. Podawaj na przekąskę albo jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

09.09.2011 23:56
a pewnie ,że smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat