Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą i pieczarkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
mortadela
50 dag
pieczarki
40 dag
cebula
20 dag
olej
3 łyzki
śmietana 18 proc
1 1/2 szklanki
czosnek
5-6 ząbki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cukier
majeranek
Sklep Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą i pieczarkami

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na półtwardo. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Mortadelę pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki i razem z pieczarkami zrumienić na rozgrzanym oleju.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków, połowę mortadeli i połowę pieczarek z cebulą (wraz z olejem), potem wyłożyć pozostałe ziemniaki, mortadelę i pieczarki z cebulą.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać czosnek, sól, pieprz, cukier i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać przyprawą do ziemniaków.

Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego ketchupu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak