Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z sosem truskawkowym
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki rozkruszamy drożdże. gdy wyrosną dodajemy żółtka, sól i mąkę i wyrabiamy ciasto, dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Naczynie z ciastem przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na części, wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką. Każdą część wyrabiamy jeszcze około minuty następnie rozwałkujemy na wysokość 1 cm. i wykrawamy szklanką krążki i układamy na oprószonej tacy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy wodą i na wierzchu mocujemy tasiemką gazę. Gdy woda się zagotuje kładziemy na gazie po kilka klusek i przykrywamy wysoką pokrywą. Parujemy 5-6 minut.
SOS TRUSKAWKOWY
Truskawki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, mieszamy z jogurtem (można zmiksować).
Kluski polewamy sosem. SMACZNEGO!