Przepis i sposób przygotowania na: Graham serowo - musztardowy z cebulą
2. Drożdże rozdrabniamy palcami i zasypujemy w małej miseczce cukrem. Odstawiamy do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszając.
3. Z podanym składników zagniatamy jednolite ciasto (wygodniej jest w misce niż na stolnicy) i odstawiamy do ostygnięcia na 30 min przykrywając ściereczką. Czynność powtarzamy 2 razy.
4. Po ostatnim zagnieceniu dzielimy ciasto na połowy i formujemy dwie kule bądź walce. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia* i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
5. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę, wkładamy bochenki na środkowy poziom i pieczemy (najlepiej w termoobiegu*) przez ok. 40-45 min. Kroimy dopiero po dokładnym ostygnięciu.
* warto zainwestować w papier dobrej jakości np. Jan Niezbędny, kiepski papier może przykleić się do chleba!
** jeśli piekarnik nie posiada tej funkcji, prawdopodobnie trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia
Smacznego!