Przepis i sposób przygotowania na: świńskie ryjki
masło roztapiamy, studzimy
kiedy drożdże wyrosną łączymy i wyrabiamy
wkładamy na godzinę do lodówki
następnie dzielimy na części wałkujemy
na każdą świnkę potrzebujemy 2 kółka wycięte szklanką, 1 wycięte kieliszkiem i 2 trójkąty na uszy
jajko rozmączmy, kiełbasę kroimy w plastry, paprykę w mniejsze kawałki
na jednym krążku ciasta układamy kiełbasę i paprykę, smarujemy dookoła jajkiem, na nim układamy drugi krążek, dociskamy mocno, aby się skleiły, następnie doklejamy mały krążek, czyli ryjek, za pomocą wykałaczki robimy w nim otworki, następnie doklejamy uszy i wciskamy oczy z pieprzy lub goździków.
możemy zrobić świnki dziewczynki, doklejając im kokardę
świnki układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 do zrumienienia