Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maki sushi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 500 g
łosoś wędzony plastry 3 szt
sos do sushi do smaku
liście alg morskich 6 szt
czarny sezam do smaku
avocado 1 szt
paluszki krabowe 3 szt
ogórek zielony 1 krótki

Przepis i sposób przygotowania na: Maki sushi

Kroki postępowania

1
Awokado i ogórka obieramy i kroimy w cienkie paski. Z ogórka wycinamy nasiona. Łososia i paluszki krabowe przecinamy.
Ryż gotujemy przez kwadrans na wodzie. Po ugotowaniu Dodajemy ok 6 łyżek sosu do sushi lub octu jabłkowego i odstawiamy po przykryciem na 3 min. Studzimy.
Krok 1 - Maki sushi foto
2
Na macie układamy liść alg. Na liściach układamy cienką warstwę ryżu i według uznania składniki. Na zdjęciu jest avocado i łosoś. Lekko możemy posypać czarnym sezamem. Na koniec zostawiamy liścia margines ok 2 cm bez ryżu.
Krok 2 - Maki sushi foto
3
Zaczynamy zawijać sushi. Ważne jest, żeby dobrze dociskać. Na sam koniec zawijania, zostawiony margines liści, smarujemy wodą w celu sklejenia. Dokładnie, ale niezbyt mocno dociskamy.
Krok 3 - Maki sushi foto
4
Zwinięte sushi przekrawamy delikatnie ostrym nożem moczonym w wodzie.
Krok 4 - Maki sushi foto
5
Gotowe. Polecam jeść z wasami, imbirem marynowanym i sosem sojowym.
Krok 5 - Maki sushi foto
6
Wbrew pozorom robienie sushi wcale nie jest trudne.
Krok 6 - Maki sushi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 31.01.2014 20:34
Apetyczne.
ben-ka 20.05.2013 09:06
zdolna jesteś:)
alaaa 07.04.2013 21:11
ładne kolorki
barbara11561 19.11.2012 10:51
nie jadłam jeszcze sushi
olkaaa 03.11.2012 10:39
muszę zrobić
Krystyna32 02.11.2012 08:59
uwielbiam
smakoszek 07.09.2012 22:14
rewelacja
RenataZ-et 28.07.2012 21:11
no, no, rewelacja
Justyna23
Justyna23 18.07.2012 21:20
pycha
treonina 04.07.2012 18:50
wspaniałe!
Katarzyna59 16.05.2012 17:55
rewelacja
kate.500 12.05.2012 19:02
Nieskromnie powiem, ze to kwestia wprawy. Pierwszy raz jak robiłam to były koślawe i miały dziwne kształty.
emeslive 11.05.2012 22:05
WOW, ale ślicznie ci to wyszło! mistrzostwo!
safcia 07.05.2012 07:43
świetny pomysł
Andysz 28.04.2012 13:02
rewelacja;)
kate.500 24.04.2012 18:49
Prasowana algi sa w wiekszosci marketow - kupowalam w tesco, carefoure i w necie na allego jest kilka sklepow, kt sie tym zajmuja
Rafał10 24.04.2012 11:39
SUPER PRZEPIS ! Tylko gdzie ja mam kupić liście algi :(
gemini 14.03.2012 11:30
fajny przepis, dobry na jakieś przyjęcie
Anna152 07.03.2012 08:40
fajne
calliope 20.12.2011 09:45
ciekawe czy by mi smakowało :)
Marlena/Kinia 25.10.2011 14:15
wygląda smakowicie
BernadettaP 15.10.2011 07:05
Ryż jest bardziej plastyczny i lepiej się rozsmarowuje, gdy nakładamy go od razu po ugotowaniu, a nie ostudzeniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak