Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki cytrynowe z nadzieniem cytrynowo czekoladowym polane sosem cytrynowym.
Kroki postępowania
Mieszamy, cały czas podgrzewając. Kiedy masa zrobi się kremowa, zestawiamy z ognia.
Należy dbać, aby cytrynowa masa nie zgęstniała zbytnio, aby dało się nią dekorować.
Do wysokiego naczynia wlewamy 0,5 szklanki letniego mleka. Wsypujemy mąkę tortową, wbijamy jajko. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru ( nie więcej!!!) i łyżkę oleju. Mieszamy i dolewamy po troszeczkę letniej wody aż do uzyskania ciasta o takiej konsystencji, aby było dość płynne, ale niezbyt szybko spływało z łyżki. Ścieramy skórkę z drugiej cytryny i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Masę cytrynową można wykorzystać również do nadziewania naleśników.
Smacznego!