Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

racuchy drożdżowe mojej babci :)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szkl.
mleko
1,25 szkl.
jajko
3
cukier
1/3 szkl.
drożdże świeże
1 łyzka
olejek waniliowy
3 kropelki
olej do smażenia
cukier do posypania
sól
Sklep Prymat
margaryna
20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy drożdżowe mojej babci :)

Mąkę przesiać, jajka utrzeć z cukrem i małą garstką soli. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać mąkę roztopioną margaryne, ubite jaja i olejek waniliowy. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy powiekszy się dwukrotnie nakładać na gorący tłuszcz łyżką maczaną w wodzie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 22.02.2012 21:34
uwielbiam
anemon 21.10.2011 08:37
Pyszne racuszki, a na drożdżach są najsmaczniejsze.
pacpaw 12.10.2011 22:32
muszę je zrobić!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak