Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki Patroski
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
1/2 szklanki śmietany 12%
125 g margaryny
Dodatkowo:
1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody.
W misce siekamy margarynę z mąką ,proszkiem do pieczenia,cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy szybko ręką. Kształtujemy kule i schładzamy 30 minut w lodówce. Po wyjęciu wałkujemy na 3 mm placek i szklanką wykrawamy koła.
Na każde koło nakładamy porcje farszu;
150 g sera Patros z ziołami
8 czarnych oliwek bez pestek
1 mała cebula
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz do smaku.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną drobno cebule i oliwki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Każde koło napełnione łyżeczką farszu zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200* C przez 30 minut. Podajemy jako przekąska.