Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze świeżym szpinakiem
Przesmaż na patelni, na łyżce masła, 2 posiekane szalotki, podduś. Dołóż 50 dkg posiekanego szpinaku i duś do miękości (3-5 minut). Wymieszaj 10 dkg gęstej śmietany z pestkami słonecznika. Przypraw solą i pieprzem, połącz ze składnikami na patelni. Przestudź lekko.
Nałóż farsz do cannelloni (to ta pracochłonna część :))
SOS DO ZAPIEKANIA:
2 łyżki masła rozpuść w rondlu, dodaj 2 łyżki mąki, zasmaż na jasno. Stale mieszając (trzepaczką) wlej powoli dwie szklanki mleka. Dodaj kostkę rosołową, zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlej powoli do sosu. Przypraw odrobiną soli, pieprzu i gałki.
Rozprowadź nieco sosu na dnie formy żaroodpornej, faszerowany makaron ułóż w formie. Zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekaj 40 min. albo wg opisu na opakowaniu makaronu.
Podawać ze startym parmezanem.
Śmietanę można zastąpić pokruszoną fetą, choć to zasadniczo zmieni smak potrawy.