Przepis i sposób przygotowania na: MINI SERNICZKI Z OWOCAMI
Mini serniczki, to nic innego jak ulubione ciasto polaków w porcji na raz! Koniecznie przygotujcie je z dodatkiem sezonowych owoców, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny smak i kolor!
1. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. W każdą wkładamy biszkopta, śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Cały czas miksując dodajemy stopniowo serek Danio.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i łączymy z masą serową.
3. Serkiem wypełniamy papilotki z biszkoptem, następnie przechodzimy do przygotowania owocowej frużeliny (nie jest ona konieczna - możecie udekorować serniczki samymi owocami)
Frużelina owocowa:
1. Owoce przerzucamy do garnuszka i zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści.
2. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Całość mieszamy, by zapobiec powstawaniu grudek i doprowadzamy do wrzenia. Pół minuty od gotowania zdejmujemy z palnika.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Tej mieszanki nie gotujemy.
Tak przygotowaną frużeliną dekorujemy serniczki i posypujemy świeżymi owocami.