Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana kaczka pieczona z jabłkami
Z kaczki usunąć wszystkie kości. Umyć ją pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku i na zewnątrz natrzeć przygotowaną wcześniej mieszaniną. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki umyć, osuszyć i każdą przekroić na 4 części. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posypać solą, białym pieprzem i dodać masło. Lekko podsmażyć. Wymieszać z mięsem mielonym i jajkiem. Przyprawić do smaku.
Przygotowanym farszem napełnić kaczkę. Zszyć \"otwór\"powstały na skutek luzowania. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wymieszać z pozostałą łyżką sosu sojowego. Obłożyć nimi kaczkę. Całość owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową, aby mięso się przyrumieniło.
Kaczkę ostudzić, usunąć cząstki jabłek. Przed podaniem pokroić na plastry.