Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sycące ziemniaki

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
2 kg
mąka ziemniaczana
2 łyżki
mąka pszenna
2 łyżki
mleko
2 łyżki
sól
- do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cebula
2 sztuki
margaryna
3/4 sztuki
kiełbasa zwyczajna
1 sztuka
koperk zielony
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sycące ziemniaki

Takie ziemniaki nie są bardzo eleganckim daniem ,ani specjalnie dietetycznym ,ale są bardzo smaczne i raz na jakiś czas można je zjeść.

Ziemniaki obrać ,zalać wodą i osolić do własnych potrzeb ,ugotować do miękkości . Ugotowane ciemniaki odcedzić dodać do nich mąkę ,przemieszać ,przykryć i zostawić na 5 min,aby mąka się sparzyła po tym czasie dodać koperek oraz mleko i potłuc bardzo dokładnie ziemniak (ziemniaki muszą wyglądać jak krem),łyżką maczaną w tłuszczu nakładać na talerz malutkie kluseczki ,podawać obficie polane cebulką z dodatkiem kiszonego ogórka.

Cebulka :
Cebulę pokroić w piórka ,posypać sola i pieprzem ,udusić na margarynie do miękkości .
Na osobnej patelni zrumienić kiełbasę pokrojoną w kosteczkę i jak cebulka jest miękka dodać do niej podsmażoną kiełbaskę ,wymieszać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak