Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem mascarpone i owocami
Kroki postępowania
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.