Przepis i sposób przygotowania na: Croissanty z wiśniami
W ciasto energicznie uderzać pięścią, ponownie zagnieść, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
Po tym czasie w ciasto ponownie uderzać pięścią i wstawić wraz z misą do zamrażarki. W tym czasie utrzeć masło na gładką masę.
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki umieścić je na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na kształt prostokąta o długości trzy razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć na 1/3 długości ciasta (pozostawić po centymetrze przerwy pomiędzy masłem, a brzegiem ciasta). Złożyć ciasto na 3 razy (jak list). Rozwałkować i ponownie złożyć na trzy części. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć najpierw do zamrażarki na pół godziny, a następnie do lodówki na godzinę.
Kolejny etap przygotowania ciasta jest identyczny jak poprzedni. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, nanieść masło, złożyć jak list, ponownie rozwałkować, złożyć, wstawić na pół godziny do zamrażarki i na godzinę do lodówki.
Wiśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrylować.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Wykroić trójkąty, na każdym ułożyć po kilka wydrylowanych wiśni i każdy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka – początkowo luźniej, z czasem coraz ciaśniej. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10 minut.