Przepis i sposób przygotowania na: kalarepka z wątróbką
Jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wątróbkę umyj, oczyść. Każdy kawałek namocz w mleku, obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż wątróbki, smaż z dwóch stron. Przełóż do innego naczynia, lekko posól, a gdy wystygną pokrój je w kostkę.
Na tej samej patelni roztop pozostałe masło, przesmaż cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj miąższ kalarepki. Smaż kilka minut, pod koniec smażenia dodaj pokrojone jabłko i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj ją do pokrojonych wątróbek. Dopraw solą i pieprzem, majerankiem, wymieszaj.
Kalarepki napełnij przygotowanym farszem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 min.