Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowe
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na pianę, co nie wypada z naczynia. Pianę odstawia na bok.
Do miski wrzucam mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i dolewam wody, i miksuję to wszystko ma jedwabistą masę - wody dodaję tyle, by otrzymać masę o gęstości gęstej śmietany.
Trzy banany obieram i kroję na plasterki, następnie zaś rozgniatam niezbyt dokładnie widelcem, tak by stanowiły masę, ale z wyczuwalnymi grudkami.
Tak rozgniecione banany, ubite białka i masę mieszam razem ze sobą.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę zgrabne [albo i mniej zgrabne - w końcu to niedzielny poranek i kto by się takimi szczegółami przejmował...] placuszki - jeden placuszek to około łyżka masy. Placuszki są gotowe, gdy przepięknie rumiane z obu stron. Podczas smażenia wydzielają bardzo miły, słodkawy zapach - na pewno zwabią wszystkich domowników do kuchni!
Kiedy któraś porcja placuszków się smaży, obieram pozostałe banany i kroję na ukośne plasterki,