Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy bananowiec z galaretką
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wymieszać i podzielić na połowę.
Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut (jeśli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy ją włożyć na kilka minut do lodówki). Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. Następnie wylać na jasną masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.
Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejącą galaretką agrestową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.