Zupa z botwiny

Zupa z botwiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • peczek botwinki

  • marchew

    1 szt
  • kawałek selera

  • kostka rosołowa

    1 szt
  • ziemniak

    2 szt
  • śmietana

    100 ml
  • koperek

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jaja na twardo

    3 szt
  • kiełki rzodkiewki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, seler i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać ok. 2 litrami zimnej wody, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Botwinkę oczyścić, opłukać, dość drobno posiekać, dodać do wywaru razem z kostką rosołową. Całość gotować ok. 15 minut, tak aby warzywa były miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagotować. Zupę rozlać do talerzy, lekko przestudzić, do każdego talerza włożyć połówkę ugotowanego jajka, posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat