Przepis i sposób przygotowania na: Serowy deser jeżynooki.
* * 1 duże twarde jabłko
* * 20 dag białego sera (ja miałam typowo wiejski,słabo odciśnięty)
* * 2 duże łyżki jogurtu naturalnego (jeśli ser jest suchy zwiększyć ilość)
* * 16 g cukru waniliowego
* * 2 łyżki wody
* * kilka kropel soku z cytryny
* * jeżyny i muesli do dekoracji
Jabłko obrać,wykroić gniazda nasienne.Pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny.Wsypać cukier waniliowy ,podlać wodą i podgrzewać na małym ogniu.Co jakiś czas mieszać. Ser rozgnieść widelcem lub zmiksować.Dołożyć jogurt naturalny,wymieszać. Lekko podgotowane jabłka (ale nie rozgotowane), dołożyć wraz z sokiem do sera i dobrze wymieszać.Rozłożyć do pucharków. Z jeżyn zrobić oczy a z muesli nos i brwi.Usta zrobiłam z suszonych wiśni.Można jeść ciepły lub wystudzić. Deser nie jest przesłodzony a na prawdę smaczny.