Przepis i sposób przygotowania na: Zupa moc buraczka.
* * 6 dużych młodych buraków
* * 7 ziemniaków
* * 4 listki laurowe
* * 1 cebula
* * 2 ząbki czosnku
* * 5 kulek ziela angielskiego
* * 1 czubata łyżka majeranku
* * 6 skrzydełek (lub inne mięso bądź wywar)
* * 1 płaska łyżeczka cukru
* * sól,pieprz czarny mielony
* * 1 liść pora
* * 1 duża gałązka selera
* * 14 gałązka lubczyku
* * 2 marchewki
* * 1 pietruszka
* * 1 butelka zakwasu na barszcz czerwony
Marchew i pietruszkę obrać,pokroić w plasterki,zalać wrzątkiem.Dołożyć czyste liście pora,selera i lubczyku .Wrzucić ziele angielskie,listki laurowe i opieprzyć.Zagotować, dołożyć czyste skrzydełka i gotować ok.1/2 godziny.Włożyć całą cebulę-najlepiej opieczoną nad palnikiem i posiekane ząbki czosnku. Buraczki obrać,opłukać i pokroić w grubą kostkę lub pół talarki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier.Po ok.15-20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować razem pod koniec wsypać majeranek.Doprawić solą,pieprzem i wlać zakwas.Chwilkę razem gotować. Nie jest to tradycyjny czerwony barszcz,ale jest syty i smaczny.