Przepis i sposób przygotowania na: Masa kakaowo-owocowa.
* * 1,5 l pojemnik malin i jeżyn zasypanych wcześniej cukrem na sok (po jego odlaniu)
* * 10 dag ciemnego kakao
* * 0,5 szklanki cukru
Owoce zasypałam dwa dni wcześniej cukrem-przesypując nim poszczególne warstwy owoców.Sok zlałam i zagotowałam, wlałam do buteleczek na zimę. Żal było mi wyrzucać pozostałych owoców,słodkich i dojrzałych,więc je zagotowałam,zmiksowałam blenderem.Dodałam jeszcze 0,5 szklanki cukru i kakao i mieszając gotowałam jeszcze ok.15 minut.Uwaga-trzeba cały czas mieszać, bo masa jest gęsta i pryska a także się przypala. Gorącą nałożyłam do słoików,szczelnie zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do wystygnięcia..Otrzymałam 3 słoiki po ok.330 ml.