Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
1 kg
margaryna kostka
2
drożdże
10 dag
proszek do pieczenia
1
jaja
4
mleko 2%
1/2 szklanki
śmietana 12%
5 łyżek
cukier
5 łyżek
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
nutella
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki (oprócz nutelli) i krótko wyrabiamy ciasto. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy. Wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy łyżeczkę nutelli na środek i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy w 150-160 stopniach przez ok. 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak