Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
makaron Cannelloni - 250g,
szpinak, dałam z puszki (najlepszy jest jednak świeży) - 800g,
ser feta - 200g,
boczek wędzony - 150g,
cebula,
jaja - 2,
jogurt grecki - 3 lyzki,
papryka słodka mielona - szczypta,
sól,
pieprz,
vegeta - łyżeczka,
cukier - łyżeczka,
czosnek - 2 ząbki,
kolendra mielona,
majonez - 4-5 łyżek,
jogurt grecki - 3 lyzki,
ser zółty - 200g,
czosnek granulowany - łyżeczka (lub 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
PRZYGOTOWANIE:
Makaron obgotować w osolonej wodzie, uważając aby rurki się nie sklejały podczas gotowania. Odsączyć i przestudzić. Na patelni przesmażyć boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i chwilę smażyć. Dodać odsączony szpinak. Przyprawić vegetę, pieprzem, solą, kolendrą oraz cukrem. Smażyć przez 5 minut często mieszając, dodać ser feta i dalej chwilkę smażyć. Jaja rozbełtać i wymieszać z jogurtem, ząbkami czosnku, papryka słodką mielona, pieprzem ziołowym i sola. Dodać do szpinaku, wymieszać i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Nadziewać rurki farszem i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Farsz można wkładać, kiedy jest jeszcze ciepły. Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nafaszerowane Cannelloni posmarować sosem majonezowym i posypać tartym serem. Całość przykryć pergaminem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać kilka minut do apetycznego zrumienienia.