Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z fetą, kaparami, gruszką i pomidorem
sałata lodowa - główka,
gruszki świeże lub z puszki - 6 połlówek,
kapary z zalewy - 4 łyzki,
pomidor polny - 2,
ser feta - 200g,
Dressing:
sok z cytryny - łyżka,
ocet balsamiczny - łyżeczka,
oliwa z oliwek - 4 lyzki (lub nieco więcej),
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
zioła prowansalskie - łyżeczka,
pieprz ziołowy - dwie szczypty,
sól - szczypta,
miód płynny - czubata łyżka,
cukier do smaku,
czosnek - ząbek.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać. Pomidory i ser feta pokroić w kosteczkę, kapary odsączyć z zalewy. Gruszki - jeżeli są świeże, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, jeżeli są z puszki - odsączyć i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć dressing z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby smaki się nieco przegryzły. Przyprawić cukrem lub solą do smaku.