Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
* 2,5 szklanki mąki
* 180g margaryny
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagnieść. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manna lub bułką tartą.
MASA SEROWA:
* 1kg sera
* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 żółtko
* 1 budyń waniliowy
Twaróg przepuścić przez praskę. Jajka ubić z cukrem. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie utrzeć. Masę serową wylać na ciasto.
Ułożyć brzoskwinie (można obtoczyć je w mące).
GÓRA:
* 2 białka
* 1 szklanka cukru
* 200g margaryny
* 200g wiórków kokosowych
Biała utrzeć z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i roztopioną, gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Wylać na brzoskwinie.
Sernik piec 1h w 180C.
Najlepiej w piekarniku ustawić tylko grzanie dolne. W mnie, ponieważ grzanie było dolne i górne, wiórki się trochę przypaliły mimo, iż położyłam na mnie papier do pieczenia.