Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak
300 g
cukier
3/4 szklanki
bakalie
0,5 szklanki
białko
4
Ciasto:
jajko
5
cukier
5 łyzka
mąka
5 łyzka
proszek do pieczenia
1 łyzeczka
Polewa:
margaryna
0,5 kostki
mleko
0,5 szklanki
cukier
3 łyżki
kakao
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Mak sparzyć i dwa razy zmielic. Wymieszać z bakaliami i dzemem. Białka ubić z cukrem na sztywno i wymieszać z makiem. Piec ok. 25 minut.
Ciasto:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 26 minut. Po upieczeniu
Margarynę rozpuscić . Dodać mleko i szybko mieszać cały czas podgrzewając. Dodac kakao i cukier gdy całkowicie się wymieszają polac ciasto i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 01.01.2012 20:54
mój ulubiony
banditka 29.11.2011 13:48
wielkanocnie :)
iknkirke 23.08.2011 14:58
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak