Przepis i sposób przygotowania na: Placek z kalafiora z sosem pieczarkowym
Pieczarki oczyszczone kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem. Zalewamy wodą i chwilkę dusimy.Dodajemy śmietanę i redukujemy sos.
Smażymy cebulę. Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy usmażoną cebulę, jajko, wszystko razem mieszamy ( gdy ciasto będzie zbyt lejące dodajcie trochę bułki tartej).
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozsmarowujemy na całej patelni placek, smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wierzch placka obsypujemy bułką tartą.
Kładziemy na patelni duży talerz ( musi być dokładnie tej samej wielkości) i przewracamy patelnie z plackiem do \"góry nogami\" i ponownie zsuwamy z talerza placek na patelnie i smażymy dalej około 5 minut.
Kroimy w trójkąty i podajemy z sosem. Smacznego!