Przepis i sposób przygotowania na: Zielona tarta
Herbatniki należy bardzo dokładnie pokruszyć. Dodać ztopione masło z czekoladą deserową i dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałą masą, naczynie do pieczenia tarty i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby spód stwardniał.
Do rondelka wsypać pianki, dorzucić połamaną białą czekoladę i wlać mleko. Włączyć palnik pod rondelkiem i podgrzewać, a jak mleko zacznie delikatnie się gotować- natychmiast zdjąć rondelek z palnika i cały czas mieszając czekać, aż w ciepłym mleku roztopi się czekolada i wszystkie pianki.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, cały czas ubijając dolewać ostudzoną(!) masę piankową. Na sam koniec dodać odrobinę zielonego barwnika. Masę przełożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak masa całkowicie stężeje poukładać na wierzchu galaretki i umyte porzeczki.