Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cynamonowa krajanka

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
250 g
cukier
230 g
Cynamon mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko
2
mleko
250 ml
masło rozpuszczone
125 g
cukier
3 łyżki
cynamon dodatkowo
3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa krajanka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia i robimy zagłębienie.
W małej misce ubijamy jajka i mleko. Wlewamy do mąki, mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą. Dolewamy masło i mieszamy. Połowę masy wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Cukier mieszamy z cynamonem i 2/3 wysypujemy na ciasto w foremce. Delikatnie przykrywamy pozostałą połową ciasta. Posypujemy resztą cynamonowego cukru. Pieczemy prze 25-30 minut. Studzimy w foremce przez 20 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 28.10.2011 11:56
nie lubie cynamonu :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak