Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z truskawkami
2.. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę, powoli, ciągle ubijając wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy olej.Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
3. Z zimnego biszkoptu odkrawamy górę( po to, aby masa lepiej przylegała do ciasta)
4..Przygotowujemy masę: truskawki miksujemy, dodajemy jogurt, serek waniliowy i tężejące galaretki. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki aby stężała.
5. Na masie układamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na połówki lub małe kawałki. Zalewamy tężejącą trzecią galaretka rozpuszczoną w 400ml wody.