Wyjąc z zamrażalnika ciasto francuskie, aby odmarzało w temperaturze pokojowej. Kurki i pieczarki umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, aż zrobi się szklista. Wrzucić umyte kurki i pieczarki, smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Mieszać je od czasu do czasu. Soczewicę opłukać, zalać wodą, wsypać pół łyżeczki soli, gotować pod przykryciem około 10 minut, aby była miękka. Odcedzić, lekko zgnieść ją widelcem. Odstawić do ostudzenia. Kurki i pieczarki z cebulą wymieszać z soczewicą. Dodać posiekane dymki ze szczypiorem, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubij, następnie wrzucać po jednym żółtku, nadal ubijać. Na koniec dodać śmietanę i chwilę ubijać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Połową ciasta francuskiego wyłożyć spód i boki formy. Do środka włożyć masę grzybowo - soczewicową i zalać masą jajeczno - śmietanową. Przykryć drugą częścią ciasta i piec około 30 minut w temp. 200 stopni.