Rozbić 2 jaja i oddzielić białka od żółtek. Białka następnie ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sól (około 2 łyżki cukru). W drugiej misce zmiksować żółtka z mąką. Następnie dodać do nich ubitą pianę z białek. Delikatnie zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać skórkę cytryny i wymieszać. Przygotować tortownicę. Nasmarować ją tłuszczem i lekko posypać mąką, aby ciasto nie przywarło. Następnie umieścić w niej wcześniej przygotowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 13 minut. Po upieczeniu rozpiąć tortownicę i wyciągnąć upieczone ciasto. Położyć je na dużym talerzu, bądź ozdobnej tacce. Patelnię posmarować delikatnie tłuszczem, wstawić na ogień, wsypać mielone migdały i delikatnie je podprażyć, aż osiągną złotobrązowy kolor. Przesypać do miseczki i odstawić. Następnie przygotować garnek. Wlać do niego sok z cytryny i pomarańczy, wino oraz 4 łyżki cukru. Całość zagotować, a następnie dolać rum. Pogotować jeszcze z minutę, po czym zdjąć z ognia i odstawić w celu ostudzenia. Rozbić 2 jaja, następnie rozdzielić białka z żółtkami. Do miski dodać żółtka. Następnie dodać także do tej miski kolejne 4 jajka, ale w całości (białka+żółtka), dodać również 150 gram cukru. Wanilię zetrzeć i również dodać do miski. Całość ubić, najlepiej na parze. Następnie do kolejnej miski dodać miękkie masło, lekko je rozetrzeć. Stopniowo dodawać przed chwilą ubitą masę i całość ucierać. Na koniec dodać mielone (lekko podprażone) migdały. Wymieszać. Rozpuścić galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. leżący na talerzu biszkopt skropić 1/2 szklanki wcześniej przygotowanego ponczu (sok pomarańczowy, cytrynowy, wino, rum, cukier). Następnie rozsmarować na nim 1/3 przygotowanego kremu (tego z mielonymi migdałkami). Następnie na wyłożonym kremie rozłożyć warstwę podłużnych biszkoptów, które także nasączyć pozostałą już ilością ponczu. Nałożyć warstwę kremu i zalać połową przygotowanej i ostudzonej galaretki. Ponownie ułożyć warstwę kremu a później biszkoptów i zalać je pozostałą częścią galaretki. Tak przygotowane ciasto odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu boki cista posmarować większą połową bitej śmietany i obsypać płatkami migdałów (przed tym faktem można je również podsmażyć na patelni, będą bardziej kruche i złote). Pozostałą część bitej śmietany włożyć do szprycy i wyciskając ją z niej na wierzchu ciasta stworzyć kratownicę (z prostych pasków, przecinających się). Następnie wierzch ciasta posypać przygotowanymi wiórkami skórki pomarańczowej. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Smacznego ;)