Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z gruszkami i śliwkami
Dwie kule ciasta chowamy do zamrażalnika.
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Odciskamy trochę od nadmiaru soku. Dodajemy do nich budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną .
Wykładamy na ciasto w tortownicy.
Układamy na nich wydrążone od pestek śliwki.
Ścieramy jedną kule ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy do niej pod koniec ubijania budyń czekoladowy.
Wykładamy na warstwę ciasta.
A na pianę ścieramy drugą kule ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180* C przez 60 minut.
Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już się upiekło. W dużej formie prostokątnej szybciej się upiecze niż w tortownicy.