Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6
  • cukier

    300 g
  • łyzeczka czerwonego octu winnego

  • 1 łyzeczke mąki kartoflanej

  • starta czekolada

    50 g
  • kakao

    3 łyżki
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • owoce sezonowe

  • starta czekolada do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej .

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru i ubjać dlaej na sztywno. Potem dodac łyżeczkę mąki kartoflanej, czekolade, kakao i łyżeczkę octu. Wymeiszac recznie delikatnie.
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzac piekarnik do 180st.
Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić tempetarurę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (mozna dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli82

13.03.2011 09:09
mniam

ZEWA

11.02.2011 11:59
już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia tego cudeńka

SmacznaPyza

07.01.2011 10:45
cudeńko!

aranka

30.10.2010 14:29
Pieknie wyglada !

banditka

10.09.2010 10:21
śliczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat