Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Ciasto: na blat wysypać wszystkie sypkie składniki, wbić 1 jajko i 3 żółtka oraz dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ugnieść do jednolitej, raczej twardej konsystencji. Jeśli ciasto za mocno się klei to podsypywać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wysmarować tłuszczem formę do ciasta (można wysypać bułką tartą) i nastawić piekarnik na 190ºC. Zimne ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować jedną z nich na placek grubości około 0,5 cm i włożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 5-10 minut aż się lekko zrumieni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, nałożyć na wierzch jabłka i rozwałkować pozostałą część ciasta. Rozwałkowane ciasto pociąć na paski i ułożyć tak jak na zdjęciu. Posypać lekko cukrem kryształem i znów włożyć do piekarnika na 20-30 minut.