Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia w ciemnej marynacie
podudzia kurczaka (świeże) - 6 dużych sztuk,
maggi - 4 łyżki,
vegeta - łyżka,
oliwa z oliwek - 2 lyzki,
syrop klonowy lub miód sztuczny - łyżka,
ocet balsamiczny (ciemny) - łyżka,
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki,
tymianek suszony - łyżeczka,
pieprz - dwie szczypty,
papryka czerwona mielona - 2 szczypty.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć (zawsze nakłuwam mięso dość głęboko widelcem w wielu miejscach). W szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynatę rozprowadzić na mięsie, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Naczynie z mięsem włożyć do zimnego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut przez pierwszą połowę w 180 stopniach, następnie przewrócić mięso na druga stronę, polać wytworzonym sosem i piec w temp 150-160 stopni. Aby skorka nie spiekała się zbyt mocno, naczynie, w którym znajduje się mięso, przez pierwsza polowe pieczenia, przykryć papierem lub folią. Podawać z ziemniakami i surówką.