Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy skrzydła i udka, wytrybujemy. Bułkę namaczamy w kremówce. Mięso oddzielamy od kości, mielimy z lekko odciśniętą bułką.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając by się nie zrumieniły, przestygnięte dodajemy do masy mięsnej.Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z kaszą manną dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy do smaku ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy piane i dodajemy do masy.Ponownie wyrabiamy. Wytrybowanego kurczaka napełniamy farszem i zawiązujemy nitką. Pod nitkę wkładamy listki laurowe. Na dno brytfanki wlewamy trochę pozostałego masła i 0,5 szklanki wody, układamy kurczaka, polewamy resztą masła i przykrywamy. Pieczemy ok. 55 min w temp. 180 stopni C, od czasu do czasu skrapiając wodą. Podajemy jako przystawkę lub obkład do kanapek.