Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Galantyna z kurczaka

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
ok.2 kg
kajzerka
1 szt
kremówka
50 ml
masło
15 dag
pieczarki
15 dag
cebula
1 szt
kasza manna
1 łyżka
tymianek
0,5 łyżeczki
bazylia
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko
2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka

Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy skrzydła i udka, wytrybujemy. Bułkę namaczamy w kremówce. Mięso oddzielamy od kości, mielimy z lekko odciśniętą bułką.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając by się nie zrumieniły, przestygnięte dodajemy do masy mięsnej.Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z kaszą manną dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy do smaku ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy piane i dodajemy do masy.Ponownie wyrabiamy. Wytrybowanego kurczaka napełniamy farszem i zawiązujemy nitką. Pod nitkę wkładamy listki laurowe. Na dno brytfanki wlewamy trochę pozostałego masła i 0,5 szklanki wody, układamy kurczaka, polewamy resztą masła i przykrywamy. Pieczemy ok. 55 min w temp. 180 stopni C, od czasu do czasu skrapiając wodą. Podajemy jako przystawkę lub obkład do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 07.01.2014 08:06
pyszne jedzonko
Edyta31 19.11.2011 23:09
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak