Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i umieścić w garnku. Dodać obraną i przekrojoną na połowę cebulę, ząbki czosnku, masło, kostki bulionowe, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 1,5 godziny. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przelać przez sito, odmierzyć 600 ml i przelać do osobnego garnka. Zagotować, dodać mąkę pszenną (około 8 dag maki pozostawić) i cały czas mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 godziny.
Paprykę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ostudzone ciasto przełożyć na stolnicę, Dodać żółtka i lekko podsypać pozostawioną mąką. Zagnieść. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdym ułożyć po porcji kurczaka, serka śmietankowego oraz papryki. Zlepiać brzegi ciasta, formułując udko kurczaka. Każde „udko” panierować w ubitym na sztywno białku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.