Tort w paski

Tort w paski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miekkie maśło lub margaryna

    350 g
  • cukier

    350 g
  • cukier wanilinowy

    1
  • jajka

    7
  • mąka pszenna

    175 g
  • zagęstnik

    175 g
  • szczypta proszku do pieczenia

  • aromat rumowy

    pól fiolki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:
Masło utrzec na puszysta masę ,Cukier i cukier waniliowy dodac i ucierac aż składniki dobrze się połączą w jednolita masę .Mąke przesiac i dodawac do masy po łyżce .Dodac proszek do pieczenia i dokładnie jeszcze chwile ucierac.Ciasto podzielic na 12 części i piec kolejno w tortownicy ze ciągniętymi bokami .Piec je kolejno na jasnobrązowy kolor w temp.170 200*c przez około 8 minut.Jescze gorace krązki delikatnie zdejmowac z dna tortownicy ,ostudzic.Na nadzienie:
500g z czerwonej porzeczki przetrzec przez sito .posmarowac krążki ,złożyc z nich tort .Wierzch ma pozostawic nie posmarowany ,lekko go obciążyc ,aby dobrze nasiąknął smakiem nadzienia .Najlepiej pozostawic na noc,gdyż jest wtedy najsmaczniejszy.Tort krajac w wąskie paski bezpośrednio przed spożyciem .Najlepiej przechowywac w foli aluminiowej

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

12.04.2013 09:16
fajny torcik

Grażyna13

19.03.2013 15:08
pomysłowy i smaczny tort !

misia53

03.11.2012 18:50
Iza a do czego ten zagęstnik? a porzeczki bez cukru? Ciekawy przepis ale nie wszystko rozumiem

marcinek

03.09.2012 15:26
super

leonkot

02.09.2012 19:11
fajny pomysł

leonkot

02.09.2012 19:11
fajny pomysł

Grażyna13

11.06.2012 19:07
Super :)

olkaaa

09.05.2012 07:51
chętnie spróbuję

barbara11561

02.07.2011 08:19
Pyszny

Marzena34

14.06.2011 10:43
wspaniałe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat