Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z musem czekoladowym i truskawkami
Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy i odciąć nadmiar ciasta. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.
MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą zmiksować z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z czekoladą i serkiem.
Na wystudzony spód tatry wyłożyć mus czekoladowy i odstawić do delikatnego schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki ułożyć na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty.