Sałatka z endywią, wędzonką i grejpfrutem

Sałatka z endywią, wędzonką i grejpfrutem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • endywia

    2 sztuki
  • grejpfrut

    1 sztuka
  • oliwki czarne Smak

    10 sztuk
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • olej

    4 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok grejpfrutowy

    2 łyżki
  • wędzonka

    150 (krotoszyńska)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wędzonkę pokroić w cienkie paseczki, które następnie zwinąć w ruloniki.
Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, które następnie poprzecinać na połówki.
Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki.
Oliwki odsączyć z roztworu, podawać w całości.

SOS: Musztardę rozetrzeć (zmiksować) z sokiem z grejpfruta, doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodać olej. Całość intensywnie mieszać, aż do momentu powstania jednorodnej emulsji.

Endywię porozdzielać, umyć a następnie porozrywać i ułożyć w salaterce. Następnie poukładać na niej cząstki grejpfruta, cebulkę, oliwki i wędlinę. Tak przygotowane danie polać sosem przed podaniem.

Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona45

30.10.2011 18:59
ciekawy przepis

Joanna132

07.07.2011 10:00
fajna

Mateusz/matikor

01.07.2011 18:13
brzmi smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat