Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee o smaku jaśminowym
Żółtka lekko ubij, dodawaj do nich po łyżce śmietany z herbatą, za każdym razem delikatnie mieszając. Gdy krem będzie gotowy dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
Żaroodporne foremki napełnij przygotowanym kremem, najlepiej przelewając przez sitko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 stopni, zapiekaj ok. 50 min. Wyjęte foremki z kremem zostaw do przestudzenia. Następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Po wyjęciu foremek z lodówki każdą porcję kremu posyp łyżką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika ustawionego na opcję grill i zapiekaj jeszcze chwile w temp. 100 stopni, aż cukier się skarmelizuje, tworząc charakterystyczną skorupkę na wierzchu kremu.