Eklerki kawowe

Eklerki kawowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. (250ml) mąki pszennej+szczypta soli

    1
  • szkl. wody

    1
  • g masła albo margaryny

    50
  • jajka

    4
  • op. cukru wanilinowego 8g

    1
  • szkl. śmietanki kremówki 30-36%

    1,5-2
  • op. śmietan-fixu 9g

    2
  • łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej (drobny proszek) do śmietany+1 duża łyżka do polewy

    4
  • szkl. cukru pudru do polewy+3-4 łyżki do śmietany

    1
  • łyżka gorącej wody do polewy

    1
  • posypka czekoladowa

    do ozdoby:
  • rum

    3-4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, podłużne eklery (ok.8-10cm). Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjąć, jeszcze gorące przekroić nożem z piłkowanym ostrzem, wystudzić.

POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, górną część eklerków, posypać posypką zanim zastygnie.

NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona. Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji.

Ubitą pianą napełniamy dolną część ciastek, można to zrobić łyżeczką albo przy pomocy rękawa cukierniczego, przykrywamy lukrowanymi czapeczkami i ...podajemy.
Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

28.11.2011 22:35
świetny przepis

krystyna24

20.09.2011 15:00
fajnie wygladaja

aleksa123

01.06.2011 07:44
Ślicznie wyglądają:-)

Agnik

12.05.2011 10:33
mniam

misia53

13.04.2011 23:15
eklerki uwielbiam

Gosia32

21.02.2011 11:41
mniam,mniam;]

Ewelina47

13.01.2011 10:41
super

Renia_Kawa

20.10.2010 11:10
Ależ bym zjadała :)

Grażyna13

10.09.2010 21:04
Uwielbiam eklerki !

polly66

17.08.2010 20:27
wspaniale wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat