Przepis i sposób przygotowania na: Sos Kiełbasiany
SKŁADNIKI:
0,5 kg kiełbaski Podwawelskiej
1 mała cebulka
1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki mąki
3 łyżki margaryny
sól, pieprz (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół. Cebule siekamy drobniutko. W rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką, czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci, a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam się kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z suróweczką ( Ja podałam z mizerią )
SMACZNEGO :-)
Idealny sosik do ziemniaczków, szybko sie go robi :-)