Camembert smażony, z żurawiną

Camembert smażony, z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. bułki tartej

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • łyżeczki białego pieprzu mielonego

    1/4
  • olej

    do smażenia:
  • dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)

    25
  • łyżki cukru

    3
  • szkl. wody

    1/2
  • camembert

    2 z ziołami
  • jajka

    2 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS: Żurawinę opłukać, osączyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wsypać żurawinę i gotować na małym ogniu aż kuleczki popękają i całość zgęstnieje.

SER: Krążki sera pokroić promieniście każdy na 6-8 części. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyć w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyć. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął. Tak przygotowane serki kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wykładamy ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili układamy porcje na talerzu i podajemy gorący z dodatkiem sosu żurawinowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

26.05.2012 11:02
mmm

BozenA

26.05.2012 11:02
mmm

goofy9

22.01.2012 23:02
wygląda kapitalnie

eli_555

05.12.2010 21:56
Bardzo lubię takie sery.

SmacznaPyza

25.11.2010 13:20
Koper, można pieprz zamienić np. na paprykę mieloną

Goya

25.11.2010 10:42
pycha

Koper

01.11.2010 20:47
Nie przepadam za białym pieprzem, ale tutaj rzeczywiście ciemny pieprz mógłby popsuć wygląd baiałego sera. Ślicznie podane :)

stokrotka

22.10.2010 08:37
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat