Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana z wieprzowiną
Mięso umyć, osączyć i pokroić w grubą kostkę, przyrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidory i przyprawy, wlać bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić, aż mięso będzie miękkie.
Dokładnie wypłukać 1 szklankę kaszy, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlać 2 szklanki zimnej wody, dodać kaszę.
Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy nie mieszając /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Dynię pokrojoną w kostkę udusić na maśle tak, aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodać kaszę, wymieszać i doprawić.
Podawać posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i ulubioną surówką.