Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Dodać mielone mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i mąkę, przyprawić do smaku papryką i mieszanką korzenną dokładnie wyrobić masę. Z masy formować niewielkie pulpety, każdy owinąć plasterkiem boczku. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pulpety, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki i cebuli oraz świeże listki szałwii. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć szaszłyki ze wszystkich stron na dużym ogniu. Płomień zmniejszyć, smażyć ok 10 minut, często obracając szaszłyki możesz też upiec w piekarniku ok. 15 minut.