Przepis i sposób przygotowania na: Mięsko do Ryżu
* 1 ćwiartka z kurczaka
* 2 plastry karkówki(ok.2cm.grubości)
* 3 ząbki czosnku
* 1/2 cebuli
* 3 listki laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 1 łyzka octu balsamicznego
* 2 łyzki sosu sojowego-ciemnego
* 2 łyzeczki curry
* 6 listków bazylii świeżej (posiekanej)
* 2 gałązki lubczyku (posiekanego)
* 1 szczypta suszonego tymianku
* 1 szklanka wywaru z rosołu (bądż z kostki bulionowej)
* olej do smazenia (wg.uznania)
* 2 torebeczki ryżu
* sól,pieprz(wg.uznania)
Świetne w smaku mięsko ,idealnie nadaje się do ryżu :-)
Etapy przygotowania
Mięsko myjemy. Karkówkę kroimy w paski,kurczaka obieramy od kości i również kroimy w kostkę lub w paski.Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone mięso,dodajemy czosnek pokrojony na cztery(tylko 2 ząbki),ocet,sos sojowy,curry,tymianek,listki laurowe,ziele angielskie,posiekaną bazylię i lubczyk.Delikatnie solimy i pieprzymy.Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyciągamy mięsko.Rozgrzewamy patelnię z olejem i kawałeczki mięska podsmażamy z każdej strony dosłownie chwilunie z kazdej strony. Przekładamy do garnka,dolewamy wywar z rosołu lub z kostki-mieszamy.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1h.Gdy nam się mięsko dusi,gotujemy ryż. 1 ząbek czosnku co nam został i pół cebulki siekamy drobno.
Znowu rozgrzewamy patelnię dodajemy 2-3 łyżki oleju,dodajemy posiekany czosnek,cebulkę +ryż ugotowany i podsmazamy delikatnie dosłownie z 5 minutek ciągle mieszając.(Mozna do ryzu dodac kurkumy dla ulepszenia kolorku lecz ja akurat nie miałam) Gotowy ryż przekładamy na talerz,dodajemy uduszone mięsko,polewamy delikatnie wywarem co nam sie wytworzył i zjadamy.(Mozna psypać zieleninką,jeśli komuś mało może sobie jeszcze doprawić)
Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu z Korniszonami :-)
SMACZNEGO . . . . . .